Leczo to potrawa pochodząca z Węgier. Podstawowym składnikiem jest papryka, a jako że jesteśmy w sezonie paprykowym postanowiłam zamieścić tu mój przepis. Leczo jest stosunkowo łatwą potrawą, bo jeśli potraficie pokroić warzywa to już możecie zaczynać. Moje leczo będzie z cukinią, boczkiem i indyka. Każdy może zrobić leczo na swój własny sposób, ponieważ ta jednogarnkowa potrawa może zawierać wiele kombinacji. Tak jak wspomniałam podstawowe składniki to papryka oraz pomidory, co do reszty można dodać: kiełbasę , cukinię, pieczarki, bakłażana, wołowinę itd.
Na moje leczo składniki wyglądają następująco:
4-5 papryk różnego koloru ( najsłodsze są czerwone)
3 marchewki
1 średni cebula
8 pieczarek
1 średnia cukinia
1 papryczka pepperoni
plaster boczku
30 dkg piersi z indyka
6 dojrzałych pomidorów
mała natka pietruszki
Sól, pieprz, oregano, bazylia.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę ok 2-u centymetrową.
Wszystko robimy w jednym dużym garnku. Na początek siekamy cebulę, szklimy. Do cebulki dodajemy pokrojonego boczku - to będzie nasza baza smakowa.
Potem wrzucamy po kolei warzywa od najtwardszych do tych miękkich.
Na początek marchewka, po ok. 5-10 minutach papryki, również pepperoni. Dusimy wszystko pod przykryciem. Dajemy odrobinę soli. Po 10-15 minutach dodajemy cukinię , potem pieczarki.Dusimy znowu kilka minut. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, dodajemy usmażonego indyka,10 minut i gotowe. Papryka nie powinna być przegotowana tylko lekko chrupać, tak samo cukinia. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz